wonen in een
oud-hollandse
omgeving

historie & cultuur

De Zaanse Oever wordt gebouwd op een plek die de sporen draagt van de typisch Zaanse geschiedenis van molens en industrie. De Jonge Prins. De Jonge Prinses. De familie Vis. De familie Wakker. Wessanen & Laan.

Een eeuwen overspannend netwerk van bedrijvigheid. En drama. Alle bedrijven gingen eens, of meerdere keren, in vlammen op, maar het zou de ondernemingslust niet stuiten. De Zaanse cultuur is een cultuur van ondernemers.

De Zaanse cultuur is ook een hechte cultuur. De Zaanse Schans is daar een bewijs van, net als de Encyclopedie van de Zaanstreek, een boekwerk van 857 pagina’s met 4200 lemma’s dat inmiddels online te vinden is als ZaanWiki. Er is in de Zaanstreek, onder alle lagen van de bevolking, een bijzondere betrokkenheid bij de Zaanse cultuur. En de Zaan zelf is hierin de grote constante, de stille getuige.

Bekijk de film

historische
kleuren

aan de zaanse oever
inspirerende aanvulling op verleden en toekomst

Om recht te doen aan de geschiedenis van de plek wordt de Zaanse Oever afgestemd op de Zaanse Schans. Een afstemming met een omkering: zoals bij de Zaanse Schans de houtbouw historisch is en de kleuren niet historisch (maar modern), zo wordt bij de Zaanse Oever de houtbouw niet historisch (maar eigentijds), en de kleuren wél historisch. Zo kan de Zaanse Oever een inspirerende aanvulling gaan vormen op verleden en toekomst van de Zaanse houtbouw.